Linux Hakkında...

 

Linux Nedir?

Linux, en çok bilinen ve en çok kullanılan açık kaynak kodlu işletim sistemidir. Diğer işletim sistemlerinden farklı olarak Linux açık kaynak kodlu bir yapıya sahiptir. Bu da işletim sistemini kullanan kişinin bilgisayarın arka planında dönen neredeyse her şeyden haberi olabileceği, işletim sistemini kendince düzenleyebileceği ve geliştirebileceği anlamına geliyor.

 


 

Linux'un diğer işletim sistemlerinden farkı nedir?

Aslında bakıldığı zaman Linux, Windows ve macOS gibi işletim sistemleriyle oldukça benzer özelliklere sahip. Aynı diğer işletim sistemleri gibi bir grafik arayüzüne sahip olan Linux, kelime işlemcileri, fotoğraf ve video düzenleyicisi gibi çeşitli yazılımlara da sahiptir. Gündelik kullanılan birçok uygulamanın Linux işletim sistemi için uyarlanmış versiyonu da bulunur. Kısacası bilgisayarın olduğu yerde Linux da hazır halde bekliyor olacaktır.

Linux’u diğer işletim sistemlerinden ayıran en büyük özelliklerden biri, ilk paragraflarda bahsettiğimiz gibi Linux’un açık kaynak kodlu olmasıdır. Linux yapılırken yazılmış kodların hepsi ücretsiz bir şekilde topluma açık halde bulunuyor. Bu da bu kodların yazılımcılar tarafından görülmesine, değiştirilmesine ve geliştirilmesine kapı açıyor.

Linux işletim sisteminin bir diğer farkı ise farklı yazılım seçenekleri içeren çeşitli Linux dağıtımları olmasıdır. Bu da Linux’un inanılmaz derecede özelleştirilebilir olduğu anlamına geliyor. Durumun böyle olması Linux’ta sadece uygulamaların değil, grafikleri gösterecek sistemlerden diğer kullanıcı arayüz bileşenlerinin de değiştirilebilir olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla Linux, diğer işletim sistemlerinde yapamadığınız çoğu şey için sizlere özgürlük sunar.

Linux’u kimler kullanıyor?

Linux’u ister biliyor ister bilmiyor olun, muhtemelen daha önce Linux’u istemeden de olsa kullandınız. İnternet sitelerinin neredeyse üçte biri, Linux tarafından oluşturulan sunucular tarafından çalıştırılıyor. Bunun dışında Linux işletim sistemini genellikle yazılımla içli dışlı olan bireyler ve birçok büyük şirket kullanıyor.

Şirketlerin sunucularını kurarken Linux’u seçmelerinin sebebi, diğer işletim sistemlerine göre çok daha güvenli olması. Bunun yanı sıra Linux, diğer işletim sistemlerine göre daha esnek ve daha rahat bir işletim sistemi. Ayrıca Linux’u geliştirmek için çalışan inanılmaz büyük bir topluluk var. Şirketler dilediği zaman bu topluluktan gerçekten de muazzam yardımlar alabiliyor. Ayrıca Linux işletim sistemi için ticari destek sunan şirketler de bulunuyor.

Linux’un avantajları ve dezavantajları neler?

·         Avantajları:

o    Güvenli

o    Stabil yazılım güncellemeleri yapılıyor.

o    Özelleştirme:

Linux’un açık kaynak kodları sayesinde istediğiniz herhangi bir özelliği özelleştirebilir, ihtiyaçlarınıza göre herhangi bir özellik ekleyebilir ve varolan bir özelliği kaldırabilirsiniz. Elbette duvar kağıdı veya isteğe bağlı simgelerden bahsetmiyoruz bile.

o    Farklı dağıtımlar:

Linux’un birden çok dağıtımı (versiyonu) bulunuyor. Kullanıcılar, ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda istedikleri Linux versiyonunu kullanmakta özgürler zira bu versiyonların hepsi ücretsiz. Linux’un farklı dağıtımlarına Fedora, Ubuntu, Arch Linux, Debian, Linux Mint örnek verilebilir. Eğer henüz acemiyseniz Ubuntu veya Linux Mint kullanabilirsiniz. Eğer iyi bir yazılımcıysanız Debian ve Fedora ile kendinizi geliştirebilirsiniz.

·         Dezavantajları:

o    Teknik destek:

Linux kullanıcılarının oluşturduğu muazzam büyüklükte bir topluluk olduğunu ve bu topluluğun ellerinden geldiğince Linux hakkında başka kullanıcılara destek olduğunu belirtmiştik. Bu durum aslında söylendiği kadar yararlı olmayabilir zira teknik bilgisi yetersiz olan biri yardım istediği zaman topluluktan gelen yardımları anlayamayabilir. Bu da destek isteyen birinin sorununu çözememesine sebep olacaktır.

o    Standart versiyonu yok:

Bildiğiniz üzere Windows ve MacOS birkaç adet standart versiyona sahip. Bunlara örnek olarak Windows 7,8 veya 10 gösterilebilir. Linux’un ise herhangi bir standart versiyonu yok. Bu yetmezmiş gibi bir de kullanıcıların oluşturduğu binlerce farklı Linux sürümü bulunuyor. Bu durum, hangi Linux versiyonunun sizin için en iyisi olduğunu bulamamanıza ve Linux’tan kopmanıza sebep olabilir.

o    Öğrenme süresi:

Linux’un kullanımı Windows veya Mac kadar kolay değil. Teknik olarak Linux, diğer işletim sistemlerine göre çok daha geniş bir bilgi tabanı gerektiriyor. Dolayısıyla yeni yeni bilgisayara alışanlar veya Linux hakkında hiçbir bilgisi olmayanlar, ilk adımlarda fazlasıyla zorlanabilir. Elbette Linux öğrenilemeyecek kadar zor değil ancak yine de Linux’a alışmak biraz fazla zaman isteyecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Word Resim Ekleme/Düzenleme İşlemi

Denetim Masası Ayarları Hakkında...

Bilgisayar Güvenliği ile İlgili Kavramlar